Bedrijfsscan nodig?

 

zzp

3 tips voor zzp'ers in de bouw

Drie tips voor startende ondernemers in de bouw

  • Investeer je in een jaar meer dan 2.300 euro in bedrijfsmiddelen zoals bouwmaterialen en machines? Dan heb je waarschijnlijk recht op investeringsaftrek.
  • Als je als onderaannemer aan de slag gaat dien je de verleggingsregeling toe te passen voor de btw. Je betaalt de btw die je in rekening brengt over je omzet dan aan de hoofdaannemer en niet aan de Belastingdienst.
  • Houd bij het bepalen van je winst rekening met onderhanden werk.

Investeringsaftrek en zzp'ers

Het maakt niet uit wat je beroep of branche is, alle startende ondernemers moeten investeren in hun bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een computer, gereedschap, machine of kantoormeubelen.

Gelukkig mag je deze investeringen in bedrijfsmiddelen aftrekken van de winst.

De investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen en is dus voor (startende) ondernemers een extra aanmoediging van de overheid om te investeren.

Startersaftrek - Hoe werkt dat?

Wanneer heb ik recht op de startersaftrek?

Als u voldoet aan deze voorwaarden:
•U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting.
•U voldoet aan het urencriterium.
•U hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer gebruikt.
•U was de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting

Hoeveel kan ik als starter aftrekken?
In 2017: € 2.123.
In 2018: ook € 2.123.
Hebt u op 1 januari de AOW-leeftijd? Dan is de startersaftrek € 1.062.

10 Kenmerken van een goede ZZP'er

1. Je bent overtuigend

Hoe charmant kun jij zijn? 'Onderschat niet het acquisitiegedeelte', zegt psycholoog en coach Ilse Reijsvan Reijs Consult. 'Je kan nog zo goed zijn in je vak, uiteindelijk moet je wel aan opdrachten zien te komen. En goed zijn in je werk levert niet automatisch nieuwe opdrachten op. Daarvoor moet je de boer op. Mensen moeten je kennen. De allerbeste tip die ik ooit kreeg, was om te netwerken met de mensen die je persoonlijk leuk vindt.

3 tips voor een startup

Stap 1: een goed idee

Het begint dus bij een goed idee. Het talent om creatieve oplossingen bedenken, zie je terug in Nederlandse ondernemers. Boris: 'Je hoort vaak: de Nederlandse markt is te klein en dus zijn we niet interessant voor investeerders. Maar juist de bedrijven die zich hier niet door laten beperken, worden internationaal georiënteerde bedrijven.'

Een schoolvoorbeeld voor Boris is Adyen. Het online betaalafhandelingsbedrijf is inmiddels €5 miljard waard, terwijl het gewoon is opgericht in de Hollandse polder.

Aftrekposten Inkomstenbelasting:

Studiekosten

De kosten die je maakt voor een studie, mag je aftrekken. Dan moet het wel een cursus of studie zijn die je volgt voor je werk of een toekomstig beroep. Volg je een patisseriecursus omdat je als hobby het bakken van taarten hebt, dan moet je die zelf betalen. Ben je bezig om daarvan je beroep te maken, dan mag aftrekken van de Belastingdienst wel.

Aftrekposten Inkomstenbelasting

Aftrekpost: Zorgkosten

Alvast een waarschuwing: wat je aan zorgkosten mag aftrekken, is de afgelopen jaren fors beperkt. Als je relatief gezond bent en weinig kosten maakt, dan kan je nog maar weinig aftrekposten opvoeren. Om teleurstelling te voorkomen, eerst de dingen die je in ieder geval niet mag aftrekken.

Als stelregel geldt dat je alleen kosten mag aftrekken waarvoor je van je zorgverzekering geen vergoeding hebt gekregen. Ook kosten die je zelf voorschiet en later alsnog vergoed krijgt, mag je niet in mindering brengen op je belastbaar inkomen.

Wanneer ben je zzp'er

Is inschrijven verplicht bij Kamer van Koophandel?

Ja. Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister.

Wat is een onderneming?

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Abonneer op zzp